21. Uluslararası HAZAR ŞİİR AKŞAMLARI

YAZAR : Hadi ÖNAL hadional23@gmail.com

1992 yılından beri kesintisiz olarak Elazığ’da gerçekleştirilen Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nın bu yılki konuğu, Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden Yahya Kemal BEYATLI idi. Konuk, Yahya Kemal BEYATLI olunca konu da onun;

Sâde bir semtini sevmek bile bir ömre değer.

dediği rüyalar şehri İstanbul oldu.

İstanbul’u Elazığ’da Elazığlılara ve misafirlerine Yahya Kemal’le yaşatan Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, bu yıl 20-23 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Sergiler, konserler, konferans ve paneller…

Halk tarafından büyük bir ilgi ve beğeni ile izlenen Mehteran konserinin ardından, «şairler yürüyüşü» başladı.

Önde mehteran, arkasında biz adımlıyoruz Gazi Caddesi’ni. Hemen yanı başımda iki gözü iki çeşme genç bir hanımefendi dikkatimi çekiyor. Bu genç hanım, Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’na Makedonya-Üsküp’ten Yahya Kemal BEYATLI’nın dünyaya geldiği topraklardan katılan Leyla Şerif Emin;

“Niçin ağlıyorsun?” diye soruyorum bu hanımefendiye. İç çekmeleri fazlalaşınca pişman oluyorum sorduğuma. Sonra düşünüyorum; «Öyle ya, ninesinin anlattığı menkıbelerle büyüyen, Üsküplü Leylâ, şimdi yüreğine gömdüğü hasretle Mecnûn’u olan mehterânına kavuşmuş. Onu yaşıyor dolu dolu ve ona ağlıyor biteviye. Sonra; bunlar, vuslat gözyaşları, sevinç gözyaşları…” diyorum kendi kendime.

21. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nın final gecesi tek kelime ile muhteşemdi. Büyük Hazar’ın hasreti ile yanıp kavrulan Bala Hazar’ın kıyısında gerçekleşen final gecesi, şiir severlerin akınına uğramıştı âdeta. Bala Hazar; dalgalarını tutmuş, bütün dikkat ve sükûnetiyle bağrına koşan şairleri dinliyordu. Yer güzeldi, gök güzeldi, göl güzeldi. İstanbul’u Elazığ’da yaşamak güzeldi. Dolunay gülümsüyordu gözlere.

21. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’na yüzümüzün akı Yüzakı dergimizin Genel Yayın Yönetmeni Muhammed Ali EŞMELİ ile birlikte Yüzakı dergisinin Halkla İlişkiler ve Reklâm Sorumlusu Ahmet Zakir GÜNGÖR de katılmışlardı. Yüzakı dergisini şiirleri ile süsleyen Elazığlı şair Faik GÜNGÖR, İlyas KAYAOKAY ve ben, dostlarla birlikte Hazar’ın ılık havasını ciğerlerimize çekerken mutluyduk.

Final gecesi, Kazakistan’dan, Özbekistan’dan, Kırgızistan’dan, Azerbaycan’dan, Kırım’dan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden, Kosova’dan, Makedonya’dan, Gagavuzya’dan gelen şairlerle birlikte, ülkemizin çeşitli şehirlerinden gelen şairler, şiirlerini okudular birer birer.

Türk dünyasından 14, Türkiye’mizden de 9 şairin katıldığı 21. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nda; Yüzakı dergisini, Genel Yayın Yönetmenimiz Muhammed Ali EŞMELİ temsil etti. Okuduğu «Edebâlî Hazretleri’nden Osman Gazi’ye Tarihî Nasihatler» adlı şiiri ile günümüze uzanarak, devlet yöneticilerinin nasıl olması gerektiğini vurguladı.

22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’na, yeni ve daha büyük toylara, Türk’ün; kültür, edebiyat ve şiir kurultaylarına; sevgiye, aşka, sevdaya; dostluğa, kardeşliğe; birliğe, dirliğe, diriliğe; buluşmaya, kucaklaşmaya, hasret gidermeye; yarına, yarınlardaki güzelliklere hep birlikte yürümeye, daha nice Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’na diyoruz.

Büyük Türk milletinin birliği, dirliği ve diriliği için yola çıkanlara, bu büyük ve kutsî kervana katılanlara, emeği geçenlere Elazığ adına, Türk dünyası adına binlerce teşekkürler.