Yunus, Aşk ve 20. ULUSLARARASI HAZAR ŞİİR AKŞAMLARI

Hadi ÖNAL hadional23@gmail.com

Elazığ, Yûnus aşkıyla tutuşturduğu 20. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları ile büyük Türk dünyasının mânevî başkenti olmanın bir defa daha mutluluğunu tattı. Kazakistan’dan Kırım’a; Azerbaycan’dan Kıbrıs’a; Türkmenistan’dan Kerkük’e; Doğu Türkistan’dan Kosova’ya; Kırgızistan’dan Saraybosna’ya; Özbekistan’dan Türkiye’ye uzanan muazzam Türk coğrafyasının kalbi yine Elazığ’da, Elazığ’ın küçük şirin ilçesi Sivrice’deki Hazar’ın mavi sularında attı.

Türk şiiri ile yeniden dalgalandı Hazar. Hazar’da, Türkçenin süt dişleri Yûnus’un deyişleri yüreklere ufuk çizerken Türk dünyasından bu en büyük toya aşkı yudumlamak için gelen Yûnus gönüllüler, yüzyılımızın en fazla ihtiyaç duyduğu sevgiyi işlediler mısra mısra. Aşk dediler, sevda dediler; kinden, kirden, kandan ve gözyaşından arınmış bir dünyanın hayaliyle.

Türk dünyasını ortak değerler etrafında buluşturmak, kaynaştırmak; hızla gelişen ve değişen dünya dengeleri karşısında ortak kültür ve ortak dil birliği oluşturmak gibi mukaddes bir amaca yürüyen Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, her yıl hizmetleri ile bayraklaşan bir Türk büyüğünün hâtırasına veya onuruna yapılmaktaydı. 20. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, varoluşu;

İlim ilim bilmektir,
İlim kendin bilmektir,
Sen kendini bilmezsen,
Ya nice okumaktır…

diye özetleyen, sadece yüzyılları değil yaratılış gayesini de omuzlayarak geleceğe yürüyen insanlık mücevheri Yûnus Emre için düzenlenmişti. O Yûnus ki;

Gelin tanış olalım,
İşi kolay kılalım,
Sevelim sevilelim,
Dünya kimseye kalmaz…

demiş, insanlığa seslenmiş; insana yönelerek, onu; yaratılışının gayesi ile yüzleştirmiş; gönülden gönle köprüler kurarak sevgiyi yüceltmişti.

Yûnus’un;

Her kim merdâne,
Gelsin meydâne
Kalmasın câne,
Kimde hüner var.

davetine icâbet eden gönül ve kültür dostları gelmişti 20. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına. 20. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, 21 Haziran 2012 Perşembe günü Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde «Yûnus Emre Minyatürleri Sergisi»nin açılışı ile başladı.

22 Haziran, sabaha gözlerini ovuştururken Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda hummalı bir çalışma vardı. Çünkü 20. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nın Tanışma Toplantısı ve «Yûnus Emre Konferansı» bu salonda gerçekleştirilecekti. Saatler 10’u gösterirken toplantı salonu tıklım tıklımdı. Toplantının açılışında bir değerlendirme yapan Vali Muammer EROL, Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nın Elazığ için bir övünç kaynağı olduğunu söyledi. Mümtaz Sami ÖZOK, Erol ÇİFÇİ, Ahmet SARIKAYA, Birol GÜVENÇ ve Tevfik BİLEN’den oluşan Denizli Yûnus Emre Gönül Derneği tarafından Yûnus Emre eserlerinden oluşan müzikle Yûnus, bir defa daha yüreklerimizin bam tellerini titretti.

Prof. Dr. Mustafa TATÇI, verdiği konferansta, Yûnus Emre’yi, bu aşk ve sevgi pırlantasını, bütün yönleri ile ele aldı. Aynı gün gerçekleştirilen ve yirmi yılın gelenekleştirdiği şairler yürüyüşü tek kelime ile muhteşem oldu. Eski Belediye binası önünde başlayan yürüyüş, Öğretmenevi önünde sona erdi.

Program; saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başladı. Mehter konseri ile devam eden açılış töreninde halk oyunları ekipleri de bir gösteri gerçekleştirdiler. Günün akşamında Atatürk Kültür Merkezinde Avusturya-Viyana Saz Derneği, Mansur BİLDİK ve Arkadaşları, Serdar TUNCER ve Neyzen Ender DOĞAN tarafından konser verildi. Sanatçı Serdar TUNCER’in dâvûdî sesi ile Yûnus Emre’yi dinlemek bir başka güzellikti. Neyzen Ender DOĞAN’ın seslendirdiği Yûnus Emre ilâhîleri geceye renk kattı.

20. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nın üçüncü günü olan 23 Haziran da dolu doluydu. Eğitimci-Yazar Bedrettin KELEŞTİMUR’un başkanlık ettiği «Edebiyat Dernekleri ve Yûnus’ta İnsan Sevgisi Paneli»ne Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen edebiyat derneklerinin başkanları katıldı. Prof. Dr. İsmail YAKIT’ın başkanlığını yaptığı «Yûnus’ta İnsan Sevgisi ve İlâhî Aşk» paneline Prof. Dr. Mustafa TATÇI, Doç. Dr. Mustafa SEVER, Nariman ABDULVAAPOV, Doç. Dr. Levent BAYRAKTAR, Yrd. Doç. Dr. M. Kayahan ÖZGÜL, Prof. Dr. Almaz Ulvi BİNNATOVA konuşmacı olarak katıldılar. Aynı gün ilçelerde gerçekleştirilen Yûnus Emre şölenlerine yurt dışından, yurt içinden gelen şairler katıldılar.

Ana teması «Yûnus Emre ve Aşk» olan 20. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nın finali Hazar Gölü kıyısında yapıldı.

TRT AVAZ ve çok sayıda kanal tarafından canlı olarak yayınlanan final gecesinde; yurt içinden ve yurt dışından katılan 30 şair sahneye gelerek şiirlerini okudular. 20. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’na Yüzakı dergisinden «Celil» mahlâsı ile şiir yazan Halil GÖKKAYA «Yûnus Aşkın Okyanusu» adlı şiiri ile katıldı. Yûnus’u solumak, Yûnusça solumak ne güzeldi.

Daha büyük umutlarla, daha büyük heyecanlarla, daha büyük güzelliklerle nice Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’na…