19. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları ve MEHMED ÂKİF ERSOY

Hadi ÖNAL hadional23@gmail.com

Aynı dili konuşan, kardeş Türk devletlerinin güzîde şairlerini bir araya getirerek; Türk edebiyatının, Türk sanatının, Türk zevkinin bütün dünyaya tanıtılmasına ve sevilmesine vasıta olan Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, bu yıl; 22, 23, 24, 25 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi.

Sözü eleyerek billûrlaştıran, kelimeleri dokuyarak libaslaştıran, insan rûhunda meydana getirdiği depremlerle insana yaratılmışların en şereflisi olduğunu, insan olduğunu hatırlatan şiirin gücünü arkasına alan Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nın 19’uncusu da tek kelime ile muhteşemdi.

Her yıl Türk coğrafyasında yaptığı hizmetlerle bayraklaşan, bir tür büyüğünün hâtırasına ve onuruna düzenlenen Uluslararası Hazar Şiir Akşamları bu yıl, istiklâl ve istikbal şairi Mehmed Âkif ERSOY’un hâtırasına düzenlenmişti. Bilindiği üzere 2011 yılı, genç kuşakları kurtuluş mücadelesi tarihine yakınlaştırmak ve İstiklâl Marşı şairi Mehmed Âkif ERSOY’un hâtırasını yaşatmak için «Mehmed Âkif ERSOY Yılı» olarak ilân edilmişti.

Zulmü alkışlayamam, zâlimi aslā sevemem;
Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.
Biri ecdâdıma saldırdı mı, hattâ boğarım!
Boğamazsın ki!
Hiç olmazsa yanımdan koğarım.
Üç buçuk soysuzun ardında zağarlık yapamam;
Hele hak nâmına haksızlığa ölsem tapamam.
Doğduğumdan beridir, âşığım istiklâle
Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lâle!
Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum?
Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!
Kanayan bir yara gördüm mü yanar tâ ciğerim,
Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!
Adam aldırmada geç git, diyemem aldırırım.
Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!
Zâlimin hasmıyım ammâ severim mazlûmu…
İrticâın şu sizin lehçede mânâsı bu mu?

diyen bu yüce gönüllü istiklâl ve istikbal şairi Mehmed Âkif ERSOY, sadece Anadolu Türkleri için bir bayrak olmamış, bugün özgürlüğü yudumlayan bütün Türk cumhuriyetleri ve mazlum milletlerin de yürek sesi olmuştur.

Evet, 19. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nın en büyük mânevî konuğu işte bu yüce ruh, bu eşsiz insandı.

Bu yıl, Hazar Şiir Akşamları’nda bir ilke daha imza atıldı. Şiir ve diğer bütün faaliyetler, «Şehâdet» konusu ve ekseni etrafında kümeleşti. Evet, bu yılki Hazar Şiir Akşamları konuluydu. Konu; şehâdetti. Adına Hazar Şiir Akşamları düzenlenen Mehmed Âkif ERSOY’un rûhu için şehâdet konusunun seçilmesi şüphesiz ki hediyelerin en güzeliydi.

Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhîdi…
Ey şehîd oğlu şehid isteme benden makber,
Sana âğûşunu açmış duruyor Peygamber!

mısraları ile yerlerinin cennet olduğu müjdelenen şehidlere olan şükran borcumuzu bir nebze de olsa ödemek; tarihe sığmayan Çanakkale şehidlerimizi olduğu kadar diğer bütün şehidlerimizi gönlümüzde bir defa daha yaşatmak, ellerimizi gökyüzüne kaldırarak Fâtihalarla onları anmak, Hazar Şiir Akşamları’na büyük bir mânevî güzellik kattı.

19. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları 22 Eylül 2011 tarihinde; «Mehmed Akif ERSOY ve Elazığlı Şehidler» konulu Yard. Doç. Dr. Tamer KAVURAN’ın hazırladığı fotoğraf ve resim sergisinin açılışı ile başladı.

Aynı gün, Vehbi VAKKASOĞLU’nun Elazığ Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde verdiği «Ahlâk ve Karakter Âbidesi Mehmed Âkif ERSOY» konulu konferanstan sonra, gün, yatsı namazını müteakip Elazığ’ın en büyük camisi olan İzzetpaşa Camii’nde Mehmed Âkif ERSOY ve Elazığlı şehidler adına okunan mevlid-i şerif ile sona erdi.

23 Eylül Cuma günü Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda yurt dışından ve yurt içinden gelen şairlerin tanışma toplantısı yapıldı. Aynı salonda ve tanışma toplantısının akabinde Prof. Dr. İsmail ÇETİŞLİ; «Âkif’in Şiirlerinin Tahlilleri» adlı konferansı ile Mehmed Âkif’i, günümüze taşıdı ve onun örnek kişiliğini anlattı.

19. Hazar Şiir Akşamları’nda, aynı gün öğleden sonra gelenek hâline gelen «Şairler Yürüyüşü» yapıldı.

TRT’nin canlı olarak verdiği bu anlamlı faaliyet, Elazığ Öğretmenevi önünde yapılan açılış konuşmaları ile devam etti. Elazığ Valisi Muammer EROL, 19. Hazar Şiir Akşamları’nın bu yıl Mehmet Âkif ERSOY hâtırasına düzenlenmesinin çok anlamlı olduğunu belirtti. Vali Erol;

“Bugün en fazla ihtiyaç duyduğumuz millî birlik ve beraberlik rûhu için Âkif’in şahsiyetine ve şiirlerine eğilmemiz gerekir.” dedi. Konuşmaların ardından program, Elazığ halk oyunları gösterileri ile sona erdi.

«Mehmed Âkif ERSOY» konulu panel ve Fırat Üniversitesi Konservatuarı Topluluğunun verdiği konserden sonra, 24 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilen ilçe programları ile Mehmed Âkif’in örnek şahsiyeti ile birlikte fikir ve düşünceleri ilçelere taşındı.

Sırada Türk dünyası hizmet ödül töreni vardı. 2003 yılından beri fikir ve gönül dünyamızın mimarlarına verilen Türk Dünyası Hizmet Ödülü’nün sahibi bu yıl acıların ülkesi Kırım’ın efsanevî lideri Mustafa Abdulcemil KIRIMOĞLU idi.

Aynı günün akşamı, 19. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nın finali yapıldı. Türk ülkeleri ile birlikte ülkemizin çeşitli illerinden katılan şairler buram buram; aşk kokan, sevgi kokan, vatan kokan, özlem kokan, Âkif kokan, şehâdet kokan şiirlerini okudular.

Yüzakı dergisinin üç şairinin; Bestami YAZGAN, Yusuf DURSUN ve Hadi ÖNAL’ın da şiirleri ile renklendirdikleri Türk’ün bir büyük kültür-edebiyat kurultayı da böylece noktalanmış oldu.

Yeni ve daha büyük toylara, Türk’ün; kültür, edebiyat ve şiir kurultaylarına; sevgiye, aşka, sevdaya; dostluğa, kardeşliğe; birliğe, dirliğe, diriliğe; buluşmaya, kucaklaşmaya, hasret gidermeye; yarına, yarınlardaki güzelliklere hep birlikte yürümeye, daha nice Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’na diyoruz.