Dîvan Edebiyatı Vakfı Merkezi Açıldı.

Üsküdar Doğancılar’da, restore edilen ve Dîvan Edebiyatı Vakfının (DEV) merkezi olarak hazırlanan; Rüstem Paşa Sıbyan Mektebi binası; sanat, edebiyat ve akademi dünyasından katılımlarla 23 Mayıs 2009 günü açıldı. İlk faaliyet olarak dîvan edebiyatına mahsus bir hakemli dergi neşreden vakıf; bu merkezde yüksek lisans, doktora çalışmaları, seminerler düzenlemek; genç akademisyenleri desteklemek ve kütüphane hizmeti vermeyi düşünüyor. Açılışta konuşan Prof. Dr. Nihat ÖZTOPRAK, dîvan edebiyatına mahsus bir akademik dergi çıkarma hayalinin gerçekleşmesi yolunda akademisyen arkadaşlarıyla yola koyulduklarını, vakıf ve şirket kuruluşuyla bugünlere gelindiğini söyledi. Üsküdar Kaymakamı, Belediye Başkanı ve çok sayıda sanatkâr, sanatsever ve akademisyenin katıldığı açılışta Yüzakı Dergisi de geniş bir katılımla mevcuttu. Dîvan Edebiyatı Vakfının; dîvan edebiyatını, sadece bir arkeoloji müzesi gibi değil, hakikî Türk şiirinin, istikbâlini belirleyen mâzîsi olarak telâkki etmesini diler, faaliyetlerinde muvaffakıyetler temennî ederiz. Vakfın açılış davetiyesinde de yer verdiği, Yahya Kemal’in mısraı da bu temennîyi perçinliyor:

Sönmez seher-i haşre kadar şi’r-i kadîm…

Hazar Şiir Akşamları

Bu yıl 17’ncisi düzenlenecek olan Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, Haziran ayında Elâzığ’da gerçekleştirilecek. Her yıl örnek şahsiyetlerin hatırlanmasına vesile olan ve bilhassa Türk dünyasına mensup ülkelerden geniş katılıma sahne olan etkinlik, bu yıl Üstat Necip Fazıl KISAKÜREK hâtırasına düzenleniyor. Elazığ Valiliğinin himayesinde gerçekleştirilen faaliyet ülkemizin uluslararası seviyede önemli kültür organizasyonlarından biri.

Ay boyunca okullardan mahallî televizyonlara pek çok programa ev sahipliği edecek olan etkinlik, 25-28 Haziran’da düzenlenecek paneller, şiir akşamı, şair yürüyüşü, konser, film ve tiyatro gösterimleriyle tamamlanacak. Pek çok sahada eser veren Necip Fazıl çok yönlü olarak ele alınacak.

Dergimizden de Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ; 27 Haziran 2009 günü Elazığ Öğretmenevi’nde saat: 10:00’da düzenlenecek Türk Şiiri ve Dergicilik konulu panele ve aynı gün Harput Konağı’nda tertiplenecek Necip Fazıl paneline katılacak.

Elazığlı şairlerimiz Hadi ÖNAL ve M. Faik GÜNGÖR de programlarda şiir ve konuşmalarıyla yer alacaklar.

Elazığ şehrinin bu büyük kültür hizmetinin devamını diler, emeği geçenleri tebrik ederiz.