Birliğe, Dirliğe, Diriliğe Maya: Hazar Şiir Akşamları

Hadi ÖNAL

hadional@mynet.com

Aynı kökten gelen, aynı dili konuşan kardeş Türk devletlerinin ve topluluklarının gönül erenlerini kucaklaştıran Hazar Şiir Akşamları’nın bu yıl 15’incisi gerçekleştirildi. Orta Asya’dan Balkanlara uzanan geniş Türk coğrafyasının kalbi yine Hazar’ın serin sularında attı.

Hazar Şiir Akşamları; 25-26-27 Ekim 2007 tarihlerinde elmas güzelliği ile göz kamaştırdı, sözün özü ile de gönül okşadı; yüzyılların bir büyük hasretini, bir büyük özlemini gidermenin mutluluğunu yaşadı, yaşattı. Türk dünyasını Hazarların arasında kurulan sevgi köprüsünde buluşturan bu uzun soluklu kültür faaliyeti öylesine anlamlı, öylesine muhteşemdi ki sözün gücü, sergilenen güzellikleri anlatmakta yetersiz kaldı.

Türk dünyasını ortak kültür ve değerler etrafında buluşturmak, kaynaştırmak; hızla gelişen ve değişen dünya dengeleri karşısında ortak tarih, kültür ve birlik şuuru oluşturmak gibi kutsî bir gayeye yürüyen Hazar Şiir Akşamları, her yıl hizmetleri ile bayraklaşan bir Türk büyüğünün anısına veya onuruna yapılmaktadır. Bu yıl Hazar Şiir Akşamları bütün dünyanın yakından tanıdığı, eserleri 157 dile çevrilen; «Kültürel ve mânevî değerler yaşatıldıkça dünya barışı ayakta kalacak.» diyerek insanî değerlerin hızlı bir biçimde aşınmasına rağmen dünyanın geleceğinden umutlu ünlü Türk-Kırgız yazar Cengiz AYTMATOV onuruna düzenlenmişti.

15’inci Uluslararası Hazar Şiir Akşamları; bir gün önce hilâli yıldızla bütünleştiren 120 bin kişinin, aynı yürek ve aynı îmanla: «Şehitler ölmez, vatan bölünmez!» nidaları ile bir büyük birlikteliği haykırdığı belediye eski binasının önünde mehteran eşliğindeki yürüyüşüyle başladı.

Devlet protokolünün; gönül ve fikir dünyasının sesi olan şair, yazar ve mütefekkirlerin; yarınlarımız olan öğrencilerin ve dünyada pek çok bayram gördüğünü ama hiç birinin Elazığ’daki kadar içten olmadığını ifade eden ünlü yazar Cengiz AYTMATOV’un, şiirin şehri Elazığ’ın kadirşinas halkının katılımları ile gerçekleşen yürüyüş, Elazığ Öğretmen Evi’nin önünde son buldu.

Burada yapılan törende Elazığlı şairler adına Nazım PAYAM konuştu.

Kerkük’ten geliyorum, alnı kan, şakağı kan…
Sormayın kavim kardaş kaç yara taşıyorum,
Elimden düştü kılıç, elimden düştü kalkan,
Kollarımla savaştım hâlâ da yaşıyorum.

diyen Kerküklü şair Mehmet Ömer KAZANCI’nın konuşması da oldukça etkileyiciydi.

Belediye Başkanı Süleyman SELMANOĞLU, Hazar Şiir Akşamları’na ev sahipliği yapmanın mutluluğunu dile getirdi. Elazığ Belediyesi Mehter Takımı’nın verdiği kısa konserin ardından kürsüye gelen Vali Muammer MUŞ- MAL da Türk dünyasının ortak yazarı ve şairi Cengiz AYTMATOV’u, Elazığ’ın fahrî hemşehrisi ilân etti

Törene damgasını; “Burasını Türk halkının mânevî azığı olarak görüyorum. Şu anda mutluluğun zirvesini yakaladım. Rabbim bana ömür verirse her yıl Elazığ’a gelmeyi düşünüyorum.” diyen Cengiz AYTMATOV vurdu.

2006 yılı Türk Dünyası Hizmet Ödülü, Türk dünyasını uyandırma, aydınlatma, ortak bir dil ve edebiyatta buluşturma gayretlerinden dolayı Türk-Kırgız yazar Cengiz AYTMATOV’undu.

Türk milletinin tarih boyunca kazandığı siyasî, sosyal, kültürel, ahlakî, edebî kısaca bütün maddî ve mânevî zenginliğini eserlerinde yansıtan; zaman, mekân ve siyasî sınırları aşıp Türk dünyasını ortak bir tarih ve kimlik şuuru etrafında birleştirme gayreti içerisinde olan; ayrıca ortak bir dünyalılık şuuru oluşturarak insanı mankurtlaştırmaya karşı uyaran çalışmalarından dolayı Cengiz AYTMATOV bu mükâfata lâyık görülmüştü. Ödülün verileceği 25 Ekim akşamı Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi tıklım tıklım doluydu.

Türk Dünyası Hizmet Ödülü’nü Elazığ Valisi Muammer MUŞMAL’ın elinden alan destan gönüllü yazar Cengiz AYTMATOV da yaptığı konuşmada: “Sağlığım elverirse yeniden kitap yazacağım, bu hayalim gerçekleşirse kendimi Elazığlı gibi hissedeceğim. Bu değerli ödülü bana lâyık gördüğünüz için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi. Sözlerini: “Elazığ`a gelen tüm insanlar yeniden kan, yeniden can, yeniden ruh bulsun, yeniden hayata kavuşsun ve yeniden edebiyata gönül versin. Tek dileğim budur.” cümleleri ile bitirdi.

Orta Asya’dan Balkanlar’a uzanan büyük Türk coğrafyasının her köşesinden büyük bir rüyayı gerçekleştirmek üzere gelen gönül erlerinin katıldığı bu muhteşem toyda, sıra; kalpleri birlik, dirlik ve dirilik için çarpanlarla, geleceği kucaklayacak gençleri buluşturmaya, tanıştırmaya, kucaklaştırmaya gelmişti.

İşte bu düşünceden hareketle 26 Ekim günü aynı zaman diliminde 15 ayrı mekânda yurtdışından ve yurtiçinden gelen şairler, düşünce dünyamızı süsleyen fikir adamları gençlerle buluşturuldu.

VE AKŞAM

Sıra; sırrını, gücünü ve coşkusunu aklın rüya âleminden koparıp duygu suyunda yuduğu kelimelerden alan; yürekleri sevdayla çarpan iç dünyamızın mimarlarındaydı.

Sıra; düşlerdeki sevdaya, yüreklerdeki özleme, aşklara, tutkulara mısraları ile can veren, sevgiye susayanlara duygu pınarlarından bıkmadan usanmadan su taşıyan Yunus gönüllü, gül yüzlü şairlerdeydi.

Sıra; Kırgızistanlı Abdyldazhan AKMATALİYEV ile Fatima ABDALOVA, Kazakistanlı Muhtar ŞAHANOV ile Bauırjan JAKIP, Türkmenistanlı Oraz YAĞMUR, Makedonyalı Biba İSMAİL, Tataristanlı Zinnur HÖSNİYAR, Azerbaycanlı Sabir RÜSTEMHANLI ile Cengiz ALİOĞLU, Kerküklü Mehmet Ömer KAZANCI, Bulgaristanlı Sabri İbrahim ALAGÖZ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Kubilay BELİĞ, Kosovalı Mehmet BÜTÜÇ’teydi.

Sıra; ülkemizin dört bir yanından gelen şiirin sultanları: Bahaeddin KARAKOÇ, Yahya AKENGİN, Ali AKBAŞ, Abdullah SATOĞLU, Şeref BİLSEL, Avni DOĞAN, Bayram DURBİLMEZ, Serhat KABAKLI, Ali AYÇİL, Cenk GÜNDOĞDU, Bahtiyar ASLAN ve İmdat AVŞAR’daydı. Sıra;
Dile gel Harput’um, duyulsun sesin
Sen Anadolu’mun nur beldesisin
Asırlar, ayakta alkışlar seni
Sen, öz kültürümün âbidesisin

diyen Elazığlı gönül dostları Tarık ÖZCAN, Hadi ÖNAL, Tamer KAVURAN, Ömer KAZAZOĞLU, M. Faik GÜNGÖR, M. Şükrü BAŞ’taydı.

Türk Edebiyatı Dergisi, Kardeş Kalemler Dergisi, Erciyes Dergisi, Bizim Külliye Dergisi, Ada Dergisi, Çemen Dergisi, Mavi Dergisi, Kümbet Dergisi, Berceste Dergisi, Yüzakı Dergisi, Akpınar Dergisi, Yeniden Diriliş Dergisi, Cümle Dergisi, Bizim Ece Dergisi, Alkış Dergisi’ne de ev sahipliği yapan 15’inci Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nın kapanış töreni de muhteşem oldu.

Büyük Türk milletinin birliği, dirliği ve diriliği için yola çıkan bu büyük ve kutsî kervana katılanlara, emeği geçenlere Elazığ adına, Türk dünyası adına binlerce teşekkürler.