Röportaj – Makedonya’dan Misafirler…

Makedonya Hamidiye İmam-Hatip Lisesi öğretici ve öğrencileri IBS organizasyonunda ülkemize yaptıkları ziyaret kapsamında 21 Ağustos 2007 günü dergimizi de ziyaret ettiler.

Misafirleri ağırlayan Genel Yayın Yönetmeni M. Ali EŞMELİ, Hamidiye İmam-Hatip Lisesi öğrencilerine dergilerimizden hediye etti.

Okul yetkilisi Nasır RECEBÎ ile gerçekleştirdiğimiz kısa bir hasbıhâli sunuyoruz:

Yüzakı: Efendim, okulunuz hakkında okuyucularımıza bilgiler verir misiniz?

Nasır RECEBÎ: Okulumuz, Doğu Makedonya’da İştip’te. Okulumuzun bulunduğu yerde daha önce Hamidiye Medresesi varmış. Daha sonra kapatılmış. Devlet önce orayı hapishaneye çevirmiş. Sonra başka amaçlarla kullanılmış. Şimdi onun yerine yapılan binada İmam-Hatip Lisesi olarak faaliyet gösteriyoruz. Okulumuzun açılışı geçen sene Haziran’da yapıldı. Şimdilik 70 öğrencimiz, 11 hocamız var, Türkiye’ye 4 hoca geldik.

Okulumuza talep günbegün artmakta. Kalite de günbegün artıyor.

Yüzakı: Nasıl bir eğitim veriliyor okulunuzda?

Nasır RECEBÎ: En önemli tarafı eğitim iki dille yapılıyor, Türkçe ve Makedonca… Çocukların bir kısmı Türkçe bilmiyor, bazısı ise Türk olduğu hâlde eğitimlerinin önemli bir kısmını Makedonca gördükleri için Makedonca eğitim talep ediyor. Öğreticilerimizin tamamı hem Makedonca biliyor, hem Türkçe biliyor. Her iki dilde ders anlatıyor.

Müfredatımız Türkiye’deki İmam-Hatip Liseleri gibi, genel lise eğitimi, dil eğitimi ve din eğitimi maddelerinden oluşuyor.

Yüzakı: Türkiye gezisinde nereleri ziyaret ettiniz, ne gibi intibalar aldınız?

Nasır RECEBÎ: Türkiye’ye IBS organizasyonuyla geldik. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bir hafta kaldık. Bursa, Çanakkale ve İstanbul’u gezdik. Gençlerimiz Osmanlı eserlerinden çok etkilendiler. Makedonya 500 sene Osmanlı toprağı idi. Bizim ülkemizde de Osmanlı eserleri var ama maalesef çok bakımsız. Gençlerimiz burada gördüler ki, Osmanlı eserleri bakımlı, dimdik ayakta. Bu çok etkileyici oldu onlar için.