Ramazan Coşkusunda Eğitim

Ali Rıza BUL

Yeni öğretim yılı başlıyor. Bu yıl öğretim yılına mübarek Ramazan ayında giriyoruz. Ramazan ayı aslında bir yoğunlaştırılmış eğitim kampı…

Ramazan evvelâ bir ay boyunca gündüzleri yeme-içmeden uzak durma şartıyla mükemmel bir irade eğitimi. İrade eğitimi ki aslında bütün eğitim faaliyetlerinin özü. Günümüzde hazların ertelenmesi eğitim araştırmalarına konu oluyor. Hazlarını erteleyebilen çocukların gelecekte büyük başarılara imza attıkları yönünde tespitler yayımlanıyor.

Ramazan teravih ile bir nafile ibadet eğitimi de veriyor. Kaza borçları birikmiş kişilere bu borçların nasıl eritileceği anlatılıyor.

Ramazan ayı, yaygın eğitim kapsamına giren vaazlar konusunda da tam bir yoğunlaştırılmış program. Camiler bu ayda tıklım tıklım doluyor. Eski bilgiler tazeleniyor. Bilmeyenler öğrenme fırsatı buluyor.

Ramazan mukabele geleneği ile bir Kur’ân eğitimi mevsimi aynı zamanda. Bu ayda hâfızlar cemaatin önünde Kur’ân-ı Kerîm’i okuyor ve böylece ezberlerini kontrol ettirmiş oluyorlar. Aynı zamanda hıfzı çok güzel korumuş da oluyorlar. Bugün camilerle birlikte radyo ve televizyonlar da bu geleneği yaşatıyorlar. Hattâ yanına meal de getirerek eğitimin fonksiyonunu geliştiriyorlar.

Ramazan ayında sahura kalkmak gerekliliği, insanı vücut saatini ayarlamaya yönlendiriyor. Bu da uyku eğitimi… Günümüzde uyku alışkanlığını düzenlememek pek çok sahada verim kaybına sebep oluyor. Günün verimli kullanılması adına sabah erken kalkışın faydaları bilinen bir gerçek.

Ramazan kendine mahsus fitresiyle ve en çok bu ayda verilen zekât ile bir malî eğitim de sunuyor. Maddî birikimleri olanlar bunların hesabını tutmayı ve fakire infak etmeyi öğreniyor. Bunun ihsan tarafı ise tam bir vicdan eğitimi… Bu vicdan eğitimi bütün aylara yayılsa zengin-fakir uçurumundan kaynaklanan trajedilerin önüne geçilmez mi?

Ramazan eğitimi, bir aylık. Başaranlara bayram hediyesi de var. Ama önemli olan orada alınan kıvamı sürdürmek. Tıpkı eğitim faaliyetlerinde alınan kıvamın bir ömre yayılması zarureti gibi.

Bu yıl eğitime başlayacaklar şanslı… Çünkü bu sene yoğun bir eğitim mevsiminde açılıyor okullar… Başarılar.