29. Sayı Takdim

Kıymetli Okuyucularımız,

Bir kıymetler harmanında insan. Her şey onun elinde bir kıymet: Vücut, eşya, zaman, para, gençlik, akıl, hava, su, toprak… Türlü teçhizata sahip bir vücudu, aklı var. Onun için özel hazırlanmış bir dünyanın sakini.

Fakat o, bütün bu kıymetlerin harmanından misilsiz mahsûller almak yerine, bazen var olan mahsûlleri har vurup harman savurmakta. Tüketirken tükeniş, harcarken harcanış kuyusuna düşmekte!

Yazık değil mi?

Yazık değil mi insana biçilmiş, fakat boşa çıkan o müstesna değerlere? İsraf çarklarına kaptırılan paha biçilmez, geri dönmez fırsatlara, imkânlara yazık değil mi?

Elbette yazık.

Bunun için, Temmuz sayımızda «İsraf Çılgınlığı»nı ele aldık. Gayemiz artık dikkate bile alınmaz olan israf çarkının yol açtığı felâketlere dikkatleri çekmek.

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ de «Yazık Değil mi?» diye soruyor başyazıda; zaman israfının, akıl israfının, gönül israfının… nesil israfının doğurduğu sefalet ve felâketlere işaret ediyor. Diğer taraftan nesillerin israf çarkından kurtulması için eğitim namına yapılacak hiçbir şeyin israf olmadığına değiniyor.

İslâm iktisadı ve zekât üzerine çalışmalarından tanıdığımız Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet ERKAL’la; «İsraf Toplumu»nu ve alternatifi olan «İhsan Toplumu»nu konuştuk.

Mustafa Asım KÜÇÜKAŞCI «sultan» kavramının izlerini beyitlerde ararken, günümüzde nasıl bir reklâm metaı hâline getirildiğini yazdı. Ali Rıza BUL marka müptelâlarına, «Kefeninin Markası Ne?» sorusunu yöneltti. H. Kübra ERGİN çocuklarımızın hayal dünyalarına, Burhan Cahit ÖZDEMİR dilimize, Dr. Hikmet ATAN tarihî eserlerimize nasıl yazık ettiğimizi yazdı.

Yaz mevsimi zaman israfından uzak duran gençlerimiz için âtıl bir tatil değil, eğlenerek öğrenme harmanı. Bu minvalde Prof. Dr. Ali AKYÜZ’ün «Çocuk ve Namaz» başlıklı tahlilleri dergimizde.

Kültür-Sanat dosyası olarak da düğünlerimizi ele aldık ve Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi öğretim görevlilerinden Dr. Rahmi YARAN’la bir hasbıhâl gerçekleştirdik. Aynur TUTKUN; «Kadınlar Ne İster» başlıklı yazısıyla mutlu bir evlilikte erkek tarafının gözetmesi gerekenleri yazdı.

Karakter bölümümüzde Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi; «Hak Dostları O’nu Nasıl Tanırdı?» başlıklı kıymetli yazılarıyla, sahâbe-i kirâmın nurlu yıldızlarından, son devrin zarif simâlarına, büyük şahsiyetlerin Peygamber Efendimiz’de fenâ makamına varışlarının emsalsiz misallerini kaleme aldılar.

Değerli Okuyucularımız,

Şiirde de isrâf-ı kelâm etmeden, sözün, şiirin kıymetini yeniden kazanması için yola devam ediyoruz.

Harcayan, harcanan, yazık eden olmak yerine kıymet bilen ve kıymet katan olmak, en bereketli ve en güzel adım.

Buyurun birlikte bu adımları atalım.

Bu ay idrak edeceğimiz üç ayların rahmet ikliminde…

Yüzakı’yla…