Ya Ona Ulaşamasaydık

Bünyamin ÇİL

İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneğimiz dünya çapında faaliyetlerine devam ediyor. Biz de belirli aralıklarla, ilgilendiğimiz ülkelere ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Geçen ay da dünyanın bir ucuna Brezilya ve Meksika’ya ziyaretlerimizi tamamladık. Gittiğimiz yerlerde IBS’in gayreti ve tanıtım çalışmalarıyla Türkiye sevdasının artarak devam ettiğine gururla şahit olduk.
Bildiğiniz gibi geçen kurban bayramında IBS olarak kurbanlarınızı, Güney Amerika’ya ulaştırmıştık. IBS’nin Brezilya’daki çalışmaları kurban ile sınırlı değil. Oradaki kardeşlerimize hizmet götürme çalışmaları devam etmekte.
Brezilya’da bulunan arkadaşımız Ahmet GARCIA yepyeni güzelliklere imza atıyor. Tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımının yanı sıra, Brezilyalılara kültür ve medeniyetimizi tanıtıcı faaliyetler de yürütülüyor. Ziyaretimizde Türkiye sevgisinin birçok insanın gönlünde yer etmeye başladığına bizzat şahit olduk.
El uzatılan insanlar maddî sıkıntılarından kurtulurken, mânevî açıdan da bir felâh imkânı buluyorlar. Kötü alışkanlıklarını terk eden, yanlış yollardan dönüp insanlığa faydalı birer fert olma gayretine giren nice örnekler var. Meselâ kokain satıcısı iken kendisine yapılan müspet telkinlerden etkilenerek bu kötü işi terk eden ve Müslüman olan Brezilyalı bir genç şimdi diğer arkadaşlarını bu yoldan vazgeçirmek için gayret gösteriyor. İnsan: «Nereden nereye!» demekten ve: «Ya bu insana ulaşmasaydık vebalimiz nice olurdu?» diye sormaktan kendini alamıyor.
Meksika ise bambaşka bir ülke. Az sayıdaki Türkiye sevdalısı Müslüman Meksikalının daveti üzerine bu Orta Amerika ülkesini ziyaret ettik. Müslüman kardeşlerimiz ziyaretimizle moral buldular ve sizlere selâmlarını gönderdiler. Türkiye’ye 15 saat uçuş uzaklığında bulunan bu ülkede tarihî bir hatıramız var: Osmanlı’nın hediyesi bir saat kulesi. Uzun çalkantılardan sonra siyasî istikrara kavuşan Meksika’ya, 1909 yılında Sultan Reşad’ın emriyle özel olarak hazırlatılarak gönderilen saat kulesinin üzerinde İznik çinileri yer alıyor.
Bolivar Caddesi’nin kavşak noktasında hâlen faal olan saat kulesine, gönderilişinin yüzüncü yıl dönümü yaklaşırken Osmanlı evlatlarınca sahip çıkılmasını, yıllar içinde yıpranan ve Meksika’da tamir edilme imkânı bulunmayan çinilerinin tamir edilmesini gönül arzu ediyor.
Evet, ecdadımızın dünyanın bir ucuna sanatımızı, medeniyetimizi, bizi temsil eden bir âbideyi gönderdiği gibi, sizler de IBS aracılığıyla dünyanın her tarafına Müslüman Türk hayırseverliğini, dostluğunu gönderiyorsunuz. Saatler dursa, âbideler yıkılsa, tarih inkâr etse bile…