Hat Sanatında Zirve Hamleler

Ali HÜSREVOĞLU

Geçtiğimiz ay Altunizade Kültür Merkezi, büyüleyici ve oldukça orijinal bir hat sergisine daha ev sahipliği yaptı. Dergimizdeki yazılarında da eserlerini hayranlıkla temâşa ettiğimiz Hattat Ali HÜSREVOĞLU, yılların birikimiyle hazırladığı el emeği-göz nûru eserlerini kırk dokuzuncu sergisinde sanatseverlerin takdirine sundu.

Sergide; değerli sanatkârın, ziyaretçileri büyüleyen, birbirinden güzel çok sayıda çalışma yer aldı. Çeşitli  esmâ-i hüsnâ çalışmaları, ferman tarzında, tuğra tarzında âyete’l-kürsî levhaları, harikulâde hilye-i şerîfeler, çeşitli dua kompozisyonları ilk anda sayabileceğimiz eserler… Klâsik hüsn-i hat sanatının mükemmel örnekleri yanında, modern çalışmalar ve yeni tarz buluşlar da sergide göze çarpıyordu.

Eserlerden bazıları klâsik yöntemle camlıydı. Bazıları ise dokusu ve rengi farklı el yapımı kâğıtların tuval üzerine gerilmesi yöntemiyle camı devre dışı bırakan bir sistemle hazırlanmıştı. Bu yeni uygulama, son derecede başarılı ve dikkat çekiciydi.

Her esere özel bilgi kartı hazırlanmıştı. Bu kartlarda teknik bilgiler ve açıklamalar yazılmıştı. Klâsik eserlerde klâsik hat mürekkebi kullanılırken, modern eserlerde Shiminke’nin beş yıldızlı boyaları ve 23 karat altın kullanılmıştı.

Sergiye gelenler; bu asil sanatın inceliklerini hat sanatında yeni ve zirve hamleler etrafında öğrenme fırsatına sahip oldular.

Yeni ve farklı tasarımlarda ustalığını her zaman konuşturan değerli sanatkârımız Hattat Ali HÜSREVOĞLU Beyefendi’yi tebrik eder, sıhhat ve âfiyet içinde daha nice güzel sergilere imza atmasını dualarımızla temennî ederiz.