Yüzakı Dergisi / Sayı 231 – Mayıs 2024

75,00 

Kategoriler:

Açıklama

Ufukta ne görünüyor?

Sisli veya puslu bir havada, görüş ufku iyice daralır. Hele karanlıklar çökmüşse?.. Hele fırtınalı bir okyanusun ortasında dayanıksız bir kayıkta çalkanmaktaysak…

Ufukta savaş mı var? Yok oluş mu? Hezîmet mi var? Tükeniş mi? Eriyiş mi? Asimile olup gitmek mi?

Psikolojide mürekkep lekelerinden ibaret görüntülere; hâlet-i rûhiyeden gelen endişe ve korkuların yansıtılması gibi, bu kasvetli havada ufuk turumuz çok menfî neticelere götürebilir bizi.

Medine’nin Mekkeli müşrikler tarafından kuşatıldığı, müslümanların içeriden de çifter ihânete uğratıldığı günlerde;

Peygamber Efendimiz ufkun tâ ötelerini görüyordu! Görüş ufku ne kadar da berraktı! Müjdeler veriyordu. İran’ı fethedeceksiniz! Şam’ı, Yemen’i, İstanbul’u, Roma’yı…

Çünkü O -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, yetiştirdiği nesle güveniyordu:

Eğer gençlik; gücünü ve kuvvetini nefsânî arzuları peşinde ziyân ediyorsa, istikbalde hüsran vardır.

Fakat gençlik; gücünü ve kuvvetini hayra, hasenâta ve fazîlete sarf ediyorsa, istikbalde zafer ve rahmet var demektir.

Elbette Peygamber-i Zîşân Efendimiz, -Şeyh Gālib’in ifadesiyle- Sultân-ı Müeyyed idi; yani vahiyle, Kur’ân’la desteklenmişti, te’yîd-i ilâhîye mazhardı. Fakat o mazhariyetin şartı da gençliği yetiştirmekti.

Feth-i mübînin sene-i devriyesinde, ufkumuz kara bulutlarla kapalı. Dünyanın gidişâtı çalkantılı. İçeride de sancılar var.

Fakat tek çaremiz, ideal ve şahsiyetli insanı yetiştirmek… Onu yetiştiriyorsak gam yok! Çünkü;

Zaferin Müjdesi

ÎMÂNIN GÜCÜ

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ; Siyer-i Nebî’den, hicretten, Bedir’den muhteşem misallerle, Allâh’ın yardımının tecellîsi geldiğinde, zâlimlerdeki maddî ve zâhirî gücün mağlûp edilebileceğini ortaya koydu. Selçuklu’dan, Osmanlı’dan günümüze, hakikî zaferlerin gayret ve fedâkârlıklarla tescilli îman gücüne ait olduğunu görmemek mümkün değil. Yeter ki îman gücünü ve onun tescili olan gayret ve fedâkârlıkları, görünmeyen savaşlarda kaybetmeyelim!

Muhterem Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi; Fatih, II. Bâyezid ve Yavuz gibi âbide şahsiyetlerimizden, İstanbul’un Fethi ve Çanakkale zaferinden misallerle süslediği makalesinde «Îman Gücü»nü anlattı.

Kıssalarda da, idare ve riyâsetin müslümanca ölçüleri; «Mes’ûliyet, Ferâgat, Vefâ ve Hakkāniyet» yine tarihten muhteşem örneklerle ifade edilmekte.

Yazarlarımız, Gazze’nin kabuk tutmayan yarasına kalemleriyle merhem olmaya devam ettiler. Fetih müjdelerinin çok uzağında duran İslâm dünyasının birlik beraberlik hamlesi olan İslâm İşbirliği Teşkilâtı’nın tarihçesi ve etkisizliğinin sebepleri, buna karşılık var güçleriyle birleşmiş yahudi-hıristiyan siyonizminin dînî ve tarihî alt yapısı…

Müfredat taslağı ile gündemde olan eğitim dünyamızdaki gelişmeler…

Dr. Ahmet Hamdi YILDIRIM’dan helâlleşme üzerine mühim esaslar… Ufkumuzu nurlandıracak nebevî mesajlar, nükteler, hâtıralar, tavsiyeler… Gönül ufkundan şiirler…

 

Kıymetli Okuyucularımız,

20’nci yılımızda abonelerimize yine çok kıymetli bir hediyemiz var. Muhterem Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi’nin makale spotları ve sohbet notlarından meydana gelen güzîde bir eser: «En Güzel Mîras»

Yakında sizlerle buluşacak bu eser, sene boyunca aile sohbetlerinizin baş ucu kitabı olmaya namzet. Siz okuyucularımızı, bir aboneye daha vesile olarak bu en güzel mîrâsı paylaşmaya davet ediyor, duâ ve desteklerinizi bekliyoruz.

 

Marka

DERGİ