KİTAP TANITIMI

UHREVÎ İŞLER

“Hakikate ulaşmak için Ferrari’yi satmak yetmez, temelli terk etmek gerekir.”

Hikâye yazarı Kâmil YEŞİL’in denemelerinden oluşan Uhrevî İşler adlı kitabı batı tarzı mistisizm ile tasavvufu karşılaştıran bu cümle ile başlıyor. Kitabın içinde ise cümle daha tasavvufî; «terki terk etmek gerekir.» şeklinde. Yazar egzotik/mistik kitapların ülkemize ithal edilişini ve çok satan kitaplar arasına girişini ele alıyor ve batının, mâneviyat arayışını Hint’e çevirmesini şu hükme bağlıyor:

“Batılılar İslâmsız bir tasavvuf arıyor ve buralarda da bulduklarını sanıyorlar. Çünkü Batılılar ve bizdeki egzotik âlem düşkünleri, tasavvufu mistiklikle karıştırıp tasavvuftan maksadın da fevkalâdeye, kerametlere ulaşmak olduğunu sanıyorlar ve; «Alın diyorlar, işte vecd hâli, işte uçuş… Namaza, oruca, zikre bulaşmadan, içkiden, zevkten taviz vermeden de bunları yaşayabilirsiniz.»”

Farklı denemelerden oluşan ve D. Mehmet DOĞAN’ın takdimini taşıyan kitapta, şiir-hikâye incelemeleri de var. Yazarın; «Şiiri Kim Yazacak?» başlıklı denemesinden günümüz şiirinden oldukça bîzar olduğu anlaşılıyor. Fakat kırık nesir tarzı şiirlerin şairlerini, şiir geleneğimize raptetme yolundaki gayretlerine ise bir tenkit yöneltmek zarurî görünüyor:

Gazeli gazel yapan her şeyi çöpe atmış bir şairin, çalışmasına gazel adını vermesini, geleneği önemsemek olarak yorumlamak, geleneğe hakaret değil mi?

«Ağlamayan Sanatçı Olamaz, Her İnsan Bir Telmihtir, Hıristiyanlığa Âlet Edilen Mevlânâ» başlıklarını taşıyan denemeleri güzel fikir ve tespitleri taşıyor.

Uhrevî İşler, keyifle ve merakla okunacak bir eser…

ARTUS KİTAP
Tel: 0 216 532 90 52
www.artuskitap.com