39. Sayı Takdim

Kıymetli Okuyucularımız,

Son aylarda ülkemizin gündemini kan götürüyor. Annesini öldürdükten sonra karakolda makyaj tazeleyen «yüksek tahsilli» insanlarımız kanımızı donduruyor. Sadece batılılaşmış şehirlilerimiz değil mert Anadolu’muz da sâfiyet noktasında kan kaybında… Son günlerde kan dâvâsı uğruna birbirlerine nazîre yaparcasına kan dökülüyor.

Hâlbuki bizim zarafetle, nezaketle; sevgiyle, saygıyla, mertlikle, mürüvvetle işlenmiş bir «Beyefendilik» edebimiz vardı. Değil kan dökmek, incitmek, incinmeyi bile noksan gören bir ahlâk…

Sahâbe-i kiram aşısının tuttuğu üç kıtadan, Anadolu’dan süzülüp, kıtaların, denizlerin, medeniyetlerin buluştuğu İstanbul’da kemaline ulaşmış zirve bir edep, zirve bir şahsiyet…

Nerden nereye?!.

İstanbul Beyefendiliği bu ayki dosya konumuz.

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ, başyazıda «Nerden Nereye?!.» muhasebesi etrafında, dün, İstanbul beyefendisi için ecnebîlerin hak-şinas tespitlerini ve bugün kaybedilen irtifaın fotoğrafını koyuyor ortaya. Yeniden yükseliş için çareleri de sayıyor:

“Fatih’in âdil duruşuna, Akşemseddin’in gönül vuruşuna ihtiyaç var. Yavuz’un, onu «Hâdimü’l-Haremeyni’ş-Şerîfeyn» eden gayret ve şecaatine; Barbaros’un, İslâm dünyasının bütünlüğü için ferdî saltanatından kaptân-ı deryâlığa feragatine ihtiyaç var. Fuzûlî’nin, Hazret-i Peygamber’i duyuşuna; Ebussuud’un, ilim ve irfanda gerçek sultana gönülden uyuşuna ihtiyaç var. Sinan’ın sanattaki ince nakışına, aşkını özler özünden alan gözlerin yüce bakışına ve hayatın biz olarak akışına ihtiyaç var.”

Prof. Dr. Nihat ÖZTOPRAK Latîfî’nin gözünden İstanbul’u; Dr. Harun ÖĞMÜŞ, «Şehirlerin Efendisi, Efendilerin Şehri»ni; Ayla AĞABEGÜM, «İstanbullu» olmayı; Mustafa Asım KÜÇÜKAŞCI, Mürüvvet ve Mürüvvetsizliği kaleme alırken, Sadettin KAPLAN, Dursun GÜRLEK, Aydın TALAY, B. Cahit ÖZDEMİR ve H. Kübra ERGİN de dosyamıza katkıda bulundu.

Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi; «Takvâ Elbisesi» yazılarının dördüncüsünde âyet-i celîleler ve hadîs-i şerifler ışığında takvâ azığı, takvâ elbisesi, takvâ üstünlüğü ve takvâ imtihanını, ayrıca kullukta ihlâslı takvâ ve takvâlı ihlâsın zaruretini kaleme aldılar.

Şiirler…

Her Mayıs yeniden fetih coşkusu, İstanbul sevdası dalgalanır şairlerin yüreğinde. İstanbul şiirleri, şehir şiirleri, sıla şiirleri bekliyor sizleri…

Yüzakıyla…