Balıkesir’de YÜZAKI BİR GECE

FAALİYETLER

«Bir Dergi Bir Mektep» parolasıyla yola çıkan ve yolunda kararlı adımlarla ilerleyen Yüzakı Dergimiz kurulduğundan beri ülkemizin pek çok bölgesinde, sevdasını paylaşan temsilciler, okullar, aynı idealleri paylaşan dernek ve vakıflarla işbirliği içinde pek çok konferans, şiir gecesi ve yarışma düzenledi.

Bunlardan biri de Yüzakı Balıkesir Temsilciliğinin düzenlediği geceydi. Balıkesir Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen progmanın muhtevası, katılımı, coşkusu… her şeyiyle fevkalâdeydi.

Hazret-i Mevlânâ eksenindeki programda dergimizin yazarlarından, Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi, Hattat Ali HÜSREVOĞLU’nun, «Mevlânâ’yı Doğru Anlamak» başlıklı konferansı ilk sırayı alıyordu.

Dîvan-ı Kebir’den ve rubâîlerinden müşahhas misallerle, Mevlânâ’yı kendi lisanından anlatan yazarımız, Hazret-i Pîr’in Şems-i Tebrizî ile buluşması ve Mesnevî’nin yazılış sebeplerini dile getirdi. Ülkemizde Mevlânâ hakkında çok şey yapılıyor görüntüsüne rağmen, gerek Mevlânâ’nın gönül dünyasının ve dâvâsının anlaşılması noktasında, gerekse eserleri üzerinde titiz akademik çalışmalar yapılması noktasında çok ihmallerin yaşandığı hususu konferansın temel vurgusuydu.

Konferansın akabinde program akışında tasavvuf mûsıkîsi ve şiir ziyafeti yer aldı. Hüdâyî’den, Nesîmî’den, Yunus’tan ilâhîler, Neyzen Salih’in aşkla üflediği neyin yanık sesiyle salonu âdeta büyüledi. Bu manzaradan ilhamla Seyrî oracıkta şu dörtlüğü kaleme aldı:

Dolaştı belde belde, gönlümüz Yûnus oldu,
Ufukların mânâsı güneşe fânus oldu,
O fânusun nûrunda coştu Mevlânâ ile,
Balıkesir bu akşam özde okyanus oldu!..

Muhammed Eymen’in sunuculuğu yaptığı gecede, Şafak SEVGİLİ etkileyici ses tonuyla birbirinden güzel şiirler seslendirdi. Yazı İşleri Müdürü Mustafa Asım KÜÇÜKAŞCI (Tâlî) de «Hazret-i Mevlânâ» ve «Yâ Rasûlâllah» şiirlerini dinleyicilerle paylaştı.

 

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ (Seyrî) ise, dünya üzerindeki güzelliklerin altında kor gibi bir magma tabakasının bulunması gibi, Mesnevî’nin güzelliklerinin altında da Mevlânâ’nın kor gibi yanan gönlünün bulunduğunu dile getirerek başladığı özlü konuşmasının ardından Mesnevî’nin ilk on sekiz beytini, mânâ irtibatlarını güzel bir şekilde koruyarak yaptığı manzum tercümeyi ve Bilâl’in Ezanı’ndan bazı bölümleri Balıkesirlilere sundu.

Programa teveccüh ve alâka çok yüksekti. Salonun almadığı misafirlerden kimisi programı ayakta izlerken, hatırı sayılır sayıda konuk kapıdan döndü.

Balıkesir, gelecek Yüzakı etkinliklerini daha büyük salonlarda gerçekleştirmeli. Yüzakı Dergisi olarak, Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Abdullah ASLAN’a ve bütün çalışma arkadaşlarına başarılı organizasyonlarından ve gösterdikleri alâkadan dolayı teşekkür ederiz.

Mevlânâ’yı doğru anlamak ve anlatmak… Yüzakı, Mevlânâ ve medeniyetimizin bütün âbide şahsiyetlerini doğru anlamak ve anlatmak hasssasiyetinde onların izini takip eden bir mektep. Yunuslar mektebi… Âkifler mektebi…