KAPAK | DOSYA
ImageKoskoca bir yıl daha geçip gitmek üzere ömrümüzden...
    
Çocuklar bir yaş daha büyüdüler. Birileri daha; «Merhaba!» diyecek dünyamıza. Gençler biraz daha olgunlaştılar belki, olgunlar yaşlanmaya doğru kaymakta. Yaşlılar gitgide daralan zamanın akıntısında sürüklenmekteler o bilinir bilinmeze doğru...
 
BU SAYIDAN MISRALAR..
Gözlerimden hicranı bir bir sağsın nazlı yâr,    
Yüreğimden dilime kopmaz bağsın nazlı yâr.
Devamını oku...
 
ANA SAYFA
Fon Müziği

"Fon Müziğil" (Mini-MP3-Player 1.2 ©Ute Jacobi)

   

"Fon Müziğil" (Mini-MP3-Player 1.2 ©Ute Jacobi)

   

"Fon Müziğil" (Mini-MP3-Player 1.2 ©Ute Jacobi)

   

"Fon Müziğil" (Mini-MP3-Player 1.2 ©Ute Jacobi)

   

"Fon Müziğil" (Mini-MP3-Player 1.2 ©Ute Jacobi)

 
Yüzakı Rengim : Mavi Kırmızı Turuncu Yeşil

header24.jpg
İBN-İ ARABÎ'DEN VASİYETLER Yazdır E-posta
Yazar Dr. Âdem AKIN  Muhammed YETİM   

ImageHayrı Şerden Ayırmak İçin

ALLÂH’IN HUDUDUNU İKAME

VASİYET 29

Kendi nefsin ve himayen altında bulunan insanlar üzerinde Allah tarafından konulmuş hududa riâyet et. Bu hususta Allah tarafından mes’ul tutulmaktasın. Eğer iktidar sahibiysen, yönetimi Allah tarafından senin eline tevdî edilmiş kişiler üzerinde Allâh’ın hududunu (hükümlerini) gerçekleştirmek senin için apaçık bir vazifedir. Nitekim:

“Hepiniz çobansınız ve güttüklerinizden mes’ulsünüz.” (Buhârî, Cuma, 32; Müslim, İmâre, 20)

O hâlde onlar üstünde senin bu hududa riâyet etmenden başka yol yoktur.

Yönetimin en ufağı kendi nefsin ve uzuvların üzerindeki yönetimindir. Bunlar üzerinde Allâh’ın hududunu ikame et ki en büyük hilâfete (Allâh’ın halîfesi olmak şerefine) eresin. Sen her hâl ve durumunda kendi nefsin ve onun sahip oldukları üzerinde Allâh’ın tayin ettiği bir nâibsin/vekilsin.

Allah’ın hududunu (hükümlerini) icra eden kişi ile ona riâyet etmeyenin misali bir hadîs-i şerifte şöyle beyan olunmuştur:

“Bir topluluk (düşünün ki) bir gemiye binerken aralarında kur’a çekmişler. Bir gruba geminin üst kısmı (güverte) bir gruba da geminin alt kısmı (kamaralar) isabet etmiş. Altta bulunanlar suya ihtiyaç duydukları zaman mecburen üsttekilerin yanından geçmek zorunda kaldıklarından şöyle demişler: «Biz kendi hissemize düşen bu yerde bir delik açalım (ve suyumuzu bu delikten tedarik edelim) ki, üsttekilere zahmet vermiş olmayalım.» İşte (üstte bulunanlar) eğer bu kişileri kendi hâllerine bırakacak olurlarsa, topluca (boğulup) helâk olmaktan kurtulamazlar.” (Buhârî, Şirket, 6)

ImageEy yâren, hatırına hayrı emreden bir fikir düştüğünde bu, meleğin ilhamıdır. Sonra seni bu hayırdan uzaklaştırmaya çalışan bir düşünce daha düşer ki hatırına, bil ki bu da şeytanın vesvesesidir. Hayrın ve şerrin (bunlardan) hangisi olduğu ancak şeriatı bilmekle belli olur. Hatırına seni kötülüğe sevk eden bir düşünce geldiğinde bu, şeytanın vesvesesidir; ardından seni o düşünceden nehyeden fikir ise meleğin ilhamıdır.

Sen gemisin, (gövdende) bir rahne açıldığında sende mevcut olan şeylerle birlikte helâk olup gidersin. Bu sebepten şeriat ilmini öğrenmelisin. Allâh’ın hududunu (hükümlerini) bil ki onları icra edebilesin ve ona muhalefet edeni, riâyet edenden ayırabilesin.

Hâsılı, Allâh’ın ahkâmını icra edebilmek için şeriat ilmini talep etmenin zarureti böylece açığa kavuşmuş oldu.

 

 

 
Sonraki >
 
46.jpg
Yüzakı Kitapları
İhlas ve Takva
İhlas ve Takva


Muhabbet ve Mârifet
Muhabbet ve Mârifet


Gün Ortası
Gün Ortası


Sebebi Sensin
Sebebi Sensin


Hak'tan Hediye
Hak'tan Hediye


Bir Yağmur Başladı
Bir Yağmur Başladı


Bir Lahzaya Bin Asır
Bir Lahzaya Bin Asır


Ötelerden Gelen MÜBAREK ADAM!
ImageYâsîn Sûresi’nde bir kasaba halkı ve onların, kendilerini irşad için gelen din tebliğcilerine karşı davranışları misal verilir: Bu kasabaya iki elçi gelir. Halk, gelen elçileri yalanlar. Allah Teâlâ, bu iki elçiyi bir üçüncüsünü göndererek takviye eder. Üç elçi de çağrılarını yeniler, Allâh’a davetçi olduklarını söylerler. Kasaba halkı; onlara peygamberler tarihinde tekrarlanagelen itirazların aynısı ile karşı gelirler:
Devamını oku...
 
BU SAYIDA EDEBİYAT
Edebiyatımızda Mal, Can ve Evlât Ekseninde GERÇEK KURBAN...HAKK'A VUSLAT...
Imageİnsanlık tarihinin bilhassa dinî bakımdan mühim hâdiseleri, kendi etraflarında pek çok mazmunlar oluşturarak edebiyat ve hayatın başköşesinde yerlerini almışlardır. Hiç şüphesiz bunlardan biri de kurbandır.
    
Kurbanın temeli, bilindiği üzere mühim bir hâdiseye dayanmakta.
Devamını oku...
 
Şarap Parası İçin Hacca Giden HACI BURHAN
ImageHac, pek çok ilâhî hâdisenin ve imtihanın yaşandığı bir ziyaret... Haccın çok kerâmetleri, çok hikmetleri var. Lâkin insan; o kalabalıkta, hercümerç içinde, kendisine nasip olan büyük nimetin farkına yeterince varamıyor. Bu da haccın apayrı bir imtihanı... Milyonlarca yüreğin orada nice duaları, nice dilekleri ve nice niyetleri var. Herkesin bu yolda yaşadığı hikmetli hâdiseler var. Benim de hac ile ilgili enteresan hâtıralarım ve şahidi olduğum fevkalâde hâdiseler var. Faydası olur ümidiyle anlatmayı arzu ediyorum.
Devamını oku...